بایوتکنولوژی
١٤٠٣/٣/١٧
بایوتکنولوژی:
در دنیای امروز بیوتکنولوژی در جایگاه مهمترین ابزار به جهت رفع نیاز های کوچک و بزرگ انسان ها مبدل گشته است. وابسته به همین مورد یک ابزار مهم برای رفع نیاز های انسان تبدیل شده است. قرن ۲۱ شهرت قرن بیوتکنولوژی را از آن خود نمود چرا که این صنعت توانست در قالبی وسیع و بس کاربردی در این دوره خدمات بی شائبه ای را برای انسان ها رقم بزند.
در دنیای امروز بیوتکنولوژی در جایگاه مهمترین ابزار به جهت رفع نیاز های کوچک و بزرگ انسان ها مبدل گشته است. وابسته به همین مورد یک ابزار مهم برای رفع نیاز های انسان تبدیل شده است. قرن ۲۱ شهرت قرن بیوتکنولوژی را از آن خود نمود چرا که این صنعت توانست در قالبی وسیع و بس کاربردی در این دوره خدمات بی شائبه ای را برای انسان ها رقم بزند.
رشته بیوتکنولوژی چیست؟
در بیانی روان و ساده واژه بیوتکنولوژی را فناوری مبتنی بر زیست شناسی می خوانیم. می توان بیان داشت که بیوتکنولوژی صاحب توانایی قابل توجهی در انتقال ژن های قالب یک موجود به موجود دیگر است. البته این روند تنها به انتقال ژن ها خلاصه نمی گردد و سبب فعال گشتن آن ها در بدن موجود هدف خواهد گشت. در حال حاضر این فناوری بیش از دیروز مسیر رشد و گسترش را می پیماید و به همین منظور در صنایع دارویی، غذایی، پزشکی، شیمیایی و کشاورزی منجر به وقوع رخداد های خوشایندی گشت.
بیوتکنولوژی در پزشکی چه کاربردی دارد؟
تکنیکهای بیوتکنولوژی در حوزه پزشکی با هدف تشخیص سریع و درمان نتیجه بخش انواع مختلف بیماری ها وارد عمل می شود. چنین شرایط حاکمی برای انسان ها فرصت بی نظیری را فراهم می سازد تا در مقابل هر بیماری، سپری به جهت محافظت از خود داشته باشد. بیوتکنولوژی سعی در معرفی مهندسی ژنتیک تکنیکهایی مانند ژن درمانی، تکنولوژی DNA نوترکیب و واکنش زنجیرهای پلیمریزا دارند. این تکنیک می خواهد تا با کمک گرفتن از ژن ها و مولکول های DNA برای تشخیص هر بیماری بدون نقص تصمیم گیری نماید. در مسیر درمان ژن های سالم جایگزین، سلول های آسیب دیده در بدن می گردند.
رشته بیوتکنولوژی چه کاربردی دارد ؟
تشخیص به موقع و پیش از پیشرفت بیماری در بدن، و با سرعت بیشتر از شرایط معمول و همراه با روند درمان پیشنهادی در صورت بروز بیماری
- تولید دارو واکسن های جدید
- تولید کیت های تشخیصی
- ساخت پادتن های منوکلونال
- نا گفته نماند که دانش آموختگان در این رشته قادرند تا گام های نتیجه بخشی به جهت تولید و طراحی واکسن های نوین زیستی، کیت های تشخیصی و آنتی بادی های نوترکیب به جهت درمان کلی بردارند.
بیوتکنولوژی به چند دوره تقسیم می گردد ؟
اگر قرار است تا بیوتکنولوژی را بر اساس بعد زمانی تقسیم بندی نماییم در ۳ رده بندی زیر قرارشان خواهیم داد :
۱. ابتدا دوره تاریخی که بشر با بهره مندی ناخودآگاه از فرآیندهای زیستی برای تولید محصولات تخمیری چون نان، لبنیات، ترشیجات و سرکه و ... اقدام می کنند. مردمان مصر در حدود ۴ هزار سال پیش به واسطه مخمر و همینطور خمیر مایه اقدام به پخت نان می کردند. در طی این دوره فرآیندهای ساده و ابتدایی بیوتکنولوژی و البته تخمیر از طریق انسان بکار گرفته میشد.
۲. دوره ابتدایی قرن حاضر که با استفاده توام با آگاهی از تکنیک های تخمیر و کشت میکروارگانیسم ها در حوزه های مناسب و متعاقباً بکارگیری از فرمانتورها در تولید آنتیبیوتیکها، آنزیمها، اجراء مواد غذایی، مواد شیمیایی آلی و دیگر ترکیبات، انسان ها به توسعه یافتن این علم مبادرت ورزیدند. در آن زمان، این قسمت از علوم و دانش حاکم در آن زمان لقب میکروبیولوژی صنعتی را از آن خود نمود. البته این روند متوقف نگردید و بکارگیری این فرآیند ها در زندگی انسان تا به امروز ادامه دارد. این بدور از تصور نیست که با گذشت زمان این گروه از تکنیک های بیوتکنولوژی جدید اغلب فرآیند های منظور را تحت تأثیر قرار بدهد و تمامی ابعاد آن را به سوی بهبودی و کارآمدی بالاتری سوق دهد.
۳. و اما دوره نوین بیوتکنولوژی که با تلفیق گشتن با ژنتیک در حال تلاش به جهت تحولات هر چه بیشتر در روند زندگی بشریت است. بعد زمانی کوتاهی نیست که بیوتکنولوژی نوین با سرعت روبه توسعه می رود و با گذشت زمان، پیش از پیش وسعت بیشتری را به خود می گیرد.
برای ورود به رشته بیوتکنولوژی فرد باید صاحب چه توانایی هایی باشد ؟
این رشته از میان داوطلبان شاخه ریاضی فیزیک و تجربی پذیرش دانشجو دارد زیرا؛ گرایش های این رشته مرتبط به علوم پزشکی و علوم مهندسی می باشد.نا گفته نماند که دکتری مستقیم بیوتکنولوژی نیازمند پشت سر گذاشتن دوره آموزشی ویژه ای است که تنها آن گروه از دانشجویان پاسخ گو این دوران هستند که صاحب توانایی قابل توجهی چون بهره هوشی بالا، قدرت فهم و توان نوآوری، فرصت طلبی و همینطور علاقه و انگیزه زیادی برای رسیدن به نتیجه نهایی می باشند.
نزدیک به ۵۰ درصد از ظرفیت پذیرش این رشته مختص آن گروه از داوطلبانی است که در مرحله پیش از دوره پایانی المپیادهای دانش آموزی پذیرش لازم را دریافت نموده باشند. ۵۰ درصد دیگر از طریق کنکور سراسری ورود پیدا می کنند.