آنیلین
١٤٠٣/٢/٢٧
آنیلین
آنیلین ساده ترین ترکیب آروماتیک از گونه آمین های نوع اوّل می باشد . این نوع از ماده یک ترکیب شیمیایی آلی با فرمول C6H5NH2 است . روند ساخت این ماده بر اثر جانشین شدن اتم هیدروژن برروی مولکول بنزن با گروه آمینی می باشد . علاوه بر این ها در اثر احیاء نیترو بنزن در حضور احیاء کننده قدرتمند آنیلین تهیه می گردد . به لحاظ شکل ظاهری به حالت مایع روغنی شکل در درجه خلوص بالای نود و نُه درصد شفاف و بی رنگ و با بویی تند مشابه با آمین ها می باشد .
این نوع ترکیب در مقیاس صنعتی به علّت کاهش درجه خلوص آن به حالت مایع روغنی و با رنگ زرد شفاف می باشد . به علّت حساسیت بالای آن به اتمسفر فضا و نور خورشید اکسید گردیده و رفته رفته به رنگی قهوه ای تغییر رنگ پیدا می کند . این ماده امتزاج پذیری بسیار کمی در آب داشته در حالی که در اکثر حلال های آلی و الکل ها چون ؛ استون تولوئن ، اتیلن استات ، متانول ، اتانول و ایزوپروپانول به هر مقدار امتزاج پذیر می باشد .
جالب است بدانید که محلول این ماده بازی و به سرعت با اسیدها از خود واکنش نشان می دهد و نمک آنیلین را تولید می نماید . به علّت ویژگی منحصر به فرد این ماده از آن در صنایع لوازم آرایشی و بهداشتی ، دارویی ، جهتِ تولید انواع گوناگون رزین ها ، کشاورزی ، حشره کُش ها ، آفت کُش ها و بسیاری از موارد دیگر استفاده می شود . به دلیل فعالیت بالای موقعیت های اورتو و پارا ، با واکنش دهنده ها به سرعت عمل بالا واکنش داده و مشتقات گوناگونی را تولید می نماید .
برخی از مهم ترین خواص و ویژگی های آنیلین
آنیلین یک ترکیبی روغنی با رنگی شفاف و بویی تند مشابه آمین می باشد . این ماده در صنایع با نام هایی گوناگون دیگری چون ؛ بنزآمین ، فنیل آمین و آمینو بنزن نیز شناخته و معرفی می گردد . به علّت وجود حلقه آروماتیک در ساختار خویش در آب کاملاً نامحلول خواهد بود . برخلاف آب ، این نوع ماده در انواع حلال های آلی چون ؛ استون ، زایلن ، اتیل استات ، تولوئن و همچنین الکل ها ، اترها چون ؛ اتانول و پترولیوم اتر به هر مقدار امتزاج پذیر می باشد .
آنیلین به حالت مستقیم از دو شیوه جانشینی اتم هیدروژن حلقه بنزن با آمونیاک و یا احیاء نیترووبنزن در حضور احیاء کننده قدرتمند تهیه می گردد . قسمت آمینی آنیلین به شدّت به نور خورشید نیز اکسیژن جو حساسیت داشته و به آهستگی به ترکیبات نیترو اکسید می گردد . بر اثر اکسید گردیدن آرام آرام به رنگی زرد و در ادامه به رنگی قهوه ای تغییر شکل پیدا می کند . بر اثر اکسید گردیدن در جو محیط به گونه ای رزین تبدیل خواهد شد . این ماده در دمای فضای پیرامون فشار بخار پایینی داشته و به سرعت در حضور حرارت و شعله مشتعل می گردد . حال بر اثر سوختن دود سیاه رنگ و سمی و خطر آفرینی از خود انتشار خواهد داد .
برخی از مهم ترین کاربردهای آنیلین
از حائز اهمیت ترین کاربردهای آنیلین می توانیم به موارد زیر اشاره نماییم ؛
- کشاورزی
این ماده به گونه ای مستقیم منجر به کاهش جوانه زنی ، توقف رشد و کاهش اندازه انواع گوناگونی از علف های هرز کشاورزی می شود . علاوه بر تمامی این ها ، ماده نام برده شده برای تشکیل دودهای فتو شیمیایی گیاهان کمک خواهد کرد . 3-تری فلورو متان آنیلین یکی از حائز اهمیت ترین علف کُش هایی می باشد که از این نوع ماده سنتز می گردد .
- صنایع غذایی
آنیلین یکی از مهم ترین مواد غذایی می باشد که به گونه ای طبیعی در ذرت ، چای ، کلم سفید نیز نوشیدنی های طبیعی وجود دارد .
- صنعت پلی یورتان
این ماده یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده برای ساخت طیف گسترده ای از مواد پلی یورتان می باشد و این ماده تحت عنوان یک واسطه شیمیایی بسیار مهم به منظور تهیه پیش ماده بسیار مهم متیلن دی آنیلین بهره گیری می شود . متیلن دی آنیلین مهم ترین ماده تشکیل دهنده انواع گوناگونی از پلی یورتان ها می باشد .
امیدواریم که اطلاعات ارائه شده از آنیلین برای شما مفید بوده باشد . حال شما می توانید در صورت وجود سؤالات بیشتر در این زمینه با ما تماس بگیرید .